Pijn

Als vrijen pijn doet

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een lichamelijke oorzaak, maar vaker is het een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. De pijn kan er altijd zijn, maar de pijn kan ook alleen in bepaalde situaties voorkomen. Soms is de pijn zo heftig dat je geen seks (meer) kunt hebben. Blijf er niet mee rondlopen, want pijn hoort niet bij seks.

Pijn bij het vrijen bij vrouwen

Pijn bij het vrijen is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Meestal gaat het om pijn tijdens penetratie, maar ook andere manieren van vrijen kunnen pijnlijk zijn. De één heeft last van een zeurende pijn. Bij de ander komt de pijn tijdens het vrijen plotseling op en voelt het branderig aan. Sommige vrouwen voelen de pijn in hun schaamlippen of clitoris, anderen bij de ingang van de vagina of juist dieper in de vagina. Er zijn vrouwen die pijn voelen als er een vinger, een penis of een vibrator naar binnen worden gebracht. Voor anderen is het juist pijnlijk als een penis, een vinger of een vibrator diep binnenkomen of ergens tegenaan stoten. Sommige vrouwen voelen de pijn tijdens of vlak na een orgasme. De pijn kan per situatie verschillen. Voor een aantal vrouwen is het vrijen altijd pijnlijk geweest, anderen voelen deze pijn pas sinds een tijdje of alleen in bepaalde situaties.
 

Is je vagina vochtig en ontspannen?
Om zonder pijn te kunnen vrijen, is het belangrijk dat je vagina vochtig is en dat de spieren rondom je vagina ontspannen zijn (bekkenbodemspieren). Bij de meeste vrouwen die last hebben van pijn bij het vrijen is juist aan deze twee belangrijke voorwaarden niet voldaan. Zij vrijen terwijl hun vagina niet vochtig genoeg is en de spieren in en rond hun vagina te gespannen zijn. Hierdoor kan het weefsel in de vagina geïrriteerd raken en dat kan een branderig gevoel geven. Die branderigheid trekt overigens na verloop van tijd weer weg.


Oorzaken voor de pijn
Vaak is er niet één oorzaak voor de pijn. De aanleiding kan lichamelijk en psychisch zijn. Bijvoorbeeld als je ontevreden bent over de manier van vrijen of als je een vervelende seksuele ervaring hebt gehad. Je eigen opvoeding kan ook een rol spelen. Bovendien kan het vrijen pijnlijk zijn wanneer je geslachtgemeenschap hebt zonder dat je zin hebt.

Lichamelijke oorzaken
Mogelijk zijn er lichamelijke oorzaken voor de pijn, bijvoorbeeld:

 • ontstekingen of infecties aan de schaamlippen
 • ontstekingen in de vagina
 • een seksueel overdraagbare aandoening (soa)
 • kloofjes en scheurtjes in en rond de vagina
 • heupklachten
 • het niet goed aanspannen/ontspannen van de bekkenbodemspieren
 • soms spelen cystes in de eierstokken een rol of zijn er problemen met het baarmoederslijmvlies.

Onprettige sekstechniek
Pijn bij het vrijen kan het gevolg zijn van een verkeerde sekstechniek, bijvoorbeeld te harde of onhandige stimulatie van de clitoris. Misschien durf je geen aanwijzingen te geven aan je partner? Toch is dat de beste manier: praat samen over jullie manier van vrijen en geef aan wanneer het vrijen pijnlijk wordt.

Angst, schuldgevoelens of schaamte
Er zijn ook niet-lichamelijke redenen die zorgen voor onplezierige seks. Angst- en schuldgevoelens kunnen ervoor zorgen dat je niet opgewonden wordt. Je vagina wordt dan onvoldoende vochtig en is niet ontspannen. Je bent bang dat de geslachtsgemeenschap (penetratie) pijnlijk is. Ook onvrede over je (seksuele) relatie of tegen je zin in vrijen, kunnen zorgen voor een te droge vagina.
Angst- en schuldgevoelens kunnen een gevolg zijn van een vervelende ervaring. Bijvoorbeeld een vervelende seksuele ervaring in het verleden. Ze kunnen ook ontstaan als je bijvoorbeeld als kind bent opgegroeid met het idee dat seks slecht is of vies. Onbewust zorgen deze gevoelens ervoor dat je geen zin hebt in seks. Je kunt je moeilijk ontspannen, je wordt niet opgewonden en je vagina wordt niet vochtig. Anders gezegd: je lichaam is niet klaar voor de vrijpartij. Als je toch gaat vrijen, kan dat pijnlijk zijn, wat weer angst voor een nieuwe vrijpartij kan oproepen.

Wat kun je (zelf) doen?
Pijn bij het vrijen is een klacht waar je iets aan kunt doen. Blijf er daarom niet mee rondlopen. Praat er in ieder geval over met je partner. Wat kan er aan de hand zijn? Is er een lichamelijke oorzaak? Ben je ontevreden over je relatie? Zoek samen naar een manier van vrijen die voor jullie allebei prettig is.

Kom je er (samen) niet uit, dan kun je het online en anoniem bespreken met een hulpverlener van Sense.

Pijn bij het vrijen bij mannen

Ook mannen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Het kan dan gaan om pijn tijdens penetratie, de zaadlozing, het masturberen of na afloop van het vrijen. Sommige mannen voelen de pijn bij de eikel, anderen voelen pijn bij de ballen of andere delen van de penis.

Oorzaken voor de pijn
Pijn bij het vrijen heeft bij mannen vaak een lichamelijke oorzaak.

Lichamelijke oorzaken
Lichamelijke oorzaken voor de pijn kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Ontstekingen door een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Laat je testen door je huisarts of neem contact op met Sense bij jou in de buurt.
 • Voorhuid van de penis is te nauw bij een stijve (erectie). Ga naar je huisarts. Deze kan je helpen met behulp van een crème en oefeningen de voorhuid wat ruimer maken.
 • Het ‘toompje' is te kort. Het toompje is het verbindingsstuk van de voorhuid naar de eikel. Als dit te kort is kan de eikel niet helemaal uit de voorhuid schuiven. Je huisarts kan je verwijzen naar het ziekenhuis waar je poliklinisch geholpen wordt het toompje langer te maken.
 • Irritatie van de eikel door veel seks en/of masturbatie, of het onvoldoende vochtig zijn van de vagina van je partner. Doe het even wat rustiger aan. Vertrouw je het niet, ga dan naar je huisarts.
 • Uitstellen van een orgasme waardoor de penis te lang stijf blijft (zgn. blauwe ballen). Probeer sneller klaar te komen.

Pijn bij anale seks

De sekstechniek waar veelal homoseksuele mannen pijn of ongemak bij kunnen voelen, is anale seks. Om prettig geneukt te kunnen worden is het belangrijk dat je goed ontspannen bent.

Voorkom ongemak en pijn als je geneukt wordt op de volgende manier:

 • Neem met je sekspartner voldoende tijd om opgewonden te raken.
 • Ontspan. Diep inademen en uitademen helpt je hele lichaam en je anus ontspannen.
 • Begin met vingeren of rimmen. Door lichte druk ontspant je binnenste kringspier, dit maakt geneukt worden makkelijker.
 • Gebruik voldoende glijmiddel op water- of siliconenbasis om neuken soepel te houden.
 • Bouw het tempo rustig op. Praat met je sekspartner of het goed gaat.

Geneukt worden gaat makkelijker met een gekanteld bekken. Lig op je zij met opgetrokken knieën of ga op handen en knieën zitten. Probeer verschillende standjes uit. Diep geneukt worden prikkelt je prostaat en spieren rondom de endeldarm. Als dit onprettig aanvoelt, laat je dan minder diep neuken.

Hulp zoeken bij pijn
Blijf er niet mee rondlopen. Het is belangrijk om eerst de lichamelijke oorzaken te onderzoeken en je (eventueel) door je huisarts te laten behandelen. Soms wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Het is dan belangrijk om verder te kijken wat de oorzaak van de pijn kan zijn. Praat er in ieder geval over met je partner. Wat kan er aan de hand zijn? Hoe vrij je? Zacht of ruw? Maak je voldoende tijd voor de seks? Waar liggen je grenzen? Zijn er andere manieren van vrijen die voor jullie allebei prettig zijn?

Kom je er (samen) niet uit, dan kun je het online en anoniem bespreken met een hulpverlener van Sense.