Opwinding

Wat is seksuele opwinding?

Seksuele opwinding is de lichamelijke en geestelijke voorbereiding op de geslachtsgemeenschap. De meest duidelijke lichamelijke veranderingen zijn bij de vrouw het vochtig worden van de vagina en bij de man het stijver worden van de penis. De geestelijke verandering betreft een vergrote aandacht voor seksualiteit of zin in seks.

 

Hoe kun je nu opgewonden raken?

Een bepaalde mate van opwinding is belangrijk om van seks te kunnen genieten. Iedereen kan zin krijgen in seks, maar soms is het onduidelijk wanneer en hoe je dat krijgt. Seksuele opwinding en beleving is dus heel persoonlijk en vaak een kwestie van ontdekken wat bij je past.

Fantasieën
Fantasieën helpen om opgewonden te raken: beelden, herinneringen of gefantaseerde verhalen. Veel mannen en vrouwen voelen zich een beetje schuldig over hun fantasieën en over het feit dat ze er gebruik van maken. Vooral tijdens het vrijen met een partner. Er is echter een groot verschil tussen fantasie en werkelijkheid: fantaseren over iets betekent niet dat je dat ook echt wilt of in werkelijkheid ook echt zult doen. Je kunt je fantasieën voor jezelf houden of met je partner delen en er samen van genieten. Boeken of films kunnen trouwens ook goed werken om in de stemming te komen.

Film
Om je fantasie te prikkelen kan je naar een romantische of erotische film kijken.

Boeken
Er zijn boeken met tips en informatie over seks, opwinding en hoe je lichaam seksueel werkt. Ook zijn er talloze erotische verhalen geschreven.

Opwinding bij vrouwen

Het vochtig worden van de vagina: Hoe werkt het?
Vrouwen die opgewonden raken krijgen vaak een vochtige vagina. Het vocht is doorzichtig en een beetje slijmerig. Het heeft een belangrijke functie: het maakt de vagina gevoeliger, waardoor de vrouw makkelijker opgewonden wordt. Bovendien kan bijvoorbeeld de penis hierdoor makkelijker in de vagina glijden. Om zonder pijn te vrijen is het belangrijk dat de vagina vochtig is.
 

Problemen met seksuele opwinding
Lichamelijke oorzaken
Niet iedere vrouw wordt gemakkelijk vochtig. Meer dan de helft van de vrouwen heeft er wel eens problemen mee (13% vaak en 9% altijd). Heb je dan toch gemeenschap, dan kan dat klachten geven. Bijvoorbeeld een branderig gevoel tijdens of na het vrijen of zelfs pijn (https://www.vrijfijn.nl/onderwerpen/pijn/). Ook vermoeidheid kan een effect hebben op de opwinding. Daarnaast kan er hormonaal iets zijn. Hormonale schommelingen ontstaan door menstruatie, de overgang, of door bepaalde ziektes waarbij de hormoonhuishouding in de war raakt. Wat je hieraan kunt doen, is afhankelijk van de oorzaak. Bespreek dit met je huisarts. Verder hebben sommige medicijnen als bijwerking dat ze de zin in seks kunnen verlagen. Dit is bijvoorbeeld bij opiaten tegen chronische pijn of ontstekingsremmers bij astma of reuma. Of de anticonceptiepil de zin in seks kan verlagen, is niet helemaal duidelijk.

Operatie
Na een operatie moet het lichaam herstellen. De wond kan pijn doen, de medicatie kan bijwerkingen geven en het herstel kost energie. Bovendien voelen veel mensen die geopereerd zijn zich niet zo aantrekkelijk. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je niet of onvoldoende opgewonden raakt. Ben je net geopereerd? Neem de tijd om te herstellen. Lichamelijk contact kan fijn zijn, zonder dat je direct geslachtsgemeenschap hebt. Ontdek wat bij jou en/of je partner past.

Wat kun je er (zelf) aan doen?
De oorzaken van de problemen liggen meestal in een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. Praat er eens over met bijvoorbeeld je partner. Vertel wat je wel prettig vindt in plaats van wat je niet prettig vindt. 
Bovendien kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wanneer zijn de problemen begonnen en in welke vorm?
 • Wat denk je zelf wat de oorzaak is?
 • Heb je een bepaalde aandoening of gebruik je medicijnen?
 • Maak je je ergens zorgen over?
 • Zou je liever op een andere manier willen vrijen?

Of anders?
Blijf niet te lang rondlopen met de problemen. Ga op zoek naar hulp. De problemen zijn vaak goed op te lossen, zeker als jij je daarvoor wilt inzetten. Je kunt je vragen of problemen anoniem en online bespreken met een hulpverlener van Sense. Meld je aan door op deze link te klikken. Of je kunt ook naar een spreekuur van Sense gaan bij jou in de buurt.

Opwinding bij mannen

Het krijgen van een stijve: Hoe werkt het?
Lichamelijk gezien ontstaat een stijve zo: de bloedvaten in de penis zitten als een spons samen geknepen. Bij seksuele opwinding stroomt er meer bloed naar de penis, waardoor de bloedvaten daar zich volzuigen met bloed. Tegelijk wordt door de aders (tijdelijk) geen bloed afgevoerd. Er stroomt dus meer bloed naar de penis dan er vandaan komt. Hierdoor wordt de penis stijf.
 

Moeite met het krijgen en/of houden van een stijve (erectie)
Sommige mannen hebben moeite met het krijgen en/of houden van een stijve. Bij de één lukt het helemaal niet om een stijve te krijgen, bij de ander wordt de penis wel een beetje stijf, maar niet stijf genoeg voor bijvoorbeeld penetratie. Soms is het krijgen van een stijve afhankelijk van de situatie: in de ene situatie lukt het wel en in de andere niet. Dergelijke problemen zijn voor veel mannen lastig en vervelend. Het onbezorgde gevoel van vrijen en genieten kan erdoor verdwijnen. Iedere keer dat het weer niet lukt, is er de teleurstelling en de angst voor een volgende mislukking. Dergelijke problemen kunnen je onzeker maken. Mannen denken vaak dat ze de enige zijn met dit probleem. Dat is niet zo: ongeveer 15 procent van de jongens tussen de 18 jaar en 25 jaar heeft hier (weleens) last van. Overigens: niet iedere man vindt dit ook daadwerkelijk een probleem.

Lichamelijke oorzaken
Er kan bijvoorbeeld iets niet in orde zijn met de bloedvaten of zenuwen. Soms kunnen ziekten invloed hebben op het niet krijgen of houden van een stijve, zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en ziekten van de geslachtsorganen. Ook medicijnen tegen bijvoorbeeld depressie kunnen problemen veroorzaken.

Psychische oorzaken
Het krijgen van een stijve hangt niet alleen af van lichamelijke factoren, maar ook van psychische factoren. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over het wel of niet krijgen van een stijve, is de kans groot dat je geen stijve krijgt. Ook onzekerheid (bijvoorbeeld over je lichaam) of ontevredenheid (bijvoorbeeld over je relatie of je partner) kan het krijgen van een stijve in de weg staan. Als je bang bent om je partner pijn te doen, kan dit ook problemen geven.

Wat kun je er (zelf) aan doen?
De oorzaken van de problemen liggen meestal in een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. Praat er eens over met bijvoorbeeld je partner en/of stel jezelf de volgende vragen:

 • Wanneer zijn de problemen begonnen en in welke vorm?
 • Heb je nog wel eens een stijve en op welk moment?
 • Wat denk je zelf wat de oorzaak is?
 • Heb je een bepaalde aandoening of gebruik je medicijnen?
 • Hoe staat het met je leefstijl. Leef je gezond? Ben je te zwaar, rook je of neem je alcohol? Alcohol kan immers een rol spelen bij het niet krijgen van een stijve.
 • Maak je je ergens zorgen over?
 • Zou je liever op een andere manier willen vrijen?

Hulpmiddelen 
Vacuümpomp
Een vacuümpomp is een plastic cilinder die om de penis wordt geschoven. De pomp zuigt vacuüm. Hierdoor wordt het bloed in de zwellichamen van de penis gezogen. Door het elastiekje dat om de cilinder zit rond (de basis van) je penis te schuiven, kan de penis stijf blijven. De vacuümpomp zorgt in veel gevallen voor een goede stijve penis. Het elastiekje mag maximaal een half uur om de stijve penis zitten. De vacuümpomp is te verkrijgen bij seksshops of via internet.

Penisring
Wanneer je wel een stijve krijgt maar die niet houdt, kun je een penisring proberen. De elastische ring plaats je om (de basis van) de penis als deze half stijf is of liefst helemaal stijf is. Hierdoor wordt de afvoer van bloed geremd. De ring mag maximaal een half uur om de stijve penis worden gehouden. Je kunt de ring krijgen in seksshops of bestellen via internet.


Of anders?
Blijf niet te lang rondlopen met de problemen, maar bespreek ze met je partner en/of ga op zoek naar hulp. De problemen zijn vaak goed te behandelen, zeker als jij je daarvoor wilt inzetten. Je kunt je vragen of problemen anoniem en online bespreken met een hulpverlener van vrijfijn.nl. Meld je aan door de online vragenlijst in te vullen. Of je kunt ook naar een spreekuur van Sense gaan bij jou in de buurt.

Daarnaast hoeft seks niet gelijk te staan aan penetratie en klaarkomen. Het nadeel van dit ‘doelgerichte’ vrijen is dat als het niet (meer) naar tevredenheid lukt, de hele seksuele relatie stil kan komen te liggen. Denk ook eens aan andere manieren om met je partner te genieten van seks en intimiteit.