Seksuele voorkeur

Wat betekent seksuele voorkeur?

Seksuele voorkeur - ook wel seksuele oriëntatie genoemd – gaat over de voorkeur die je hebt voor een man of vrouw. Seksuele voorkeur bestaat uit drie onderdelen:

• je seksueel aangetrokken voelen tot een man of een vrouw of beide;
• je seksuele gedrag, dus doe je het met een man of een vrouw of beide;
• jezelf homoseksueel, lesbisch of biseksueel (voorkeur voor mannen én vrouwen) noemen.

Deze drie onderdelen komen vaak overeen. Bij mannen wat vaker dan bij vrouwen. Het percentage volwassenen dat zich homoseksueel, lesbisch of biseksueel noemt, is aanzienlijk kleiner dan het aantal mensen dat (ooit) seks heeft gehad met iemand van hetzelfde geslacht.

Waar staat Holebi voor?

Holebi staat voor homo, lesbisch of biseksueel. Een man die meestal op mannen valt, noemen we homo. Een vrouw die meestal op vrouwen valt, noemen we lesbisch. Val je op allebei, dus op mannen en vrouwen, dan noemen we dat biseksueel. Meestal weet een jongen of meisje al op jonge leeftijd dat ze homo of lesbisch is. Bijvoorbeeld omdat ze vaak over personen van het eigen geslacht fantaseren. Anderen merken het in de loop van hun leven. Openlijk zeggen dat je gevoelens heb voor iemand van je eigen geslacht wordt niet zo snel gedaan. Vaak uit angst dat anderen dit niet accepteren. 

Biseksualiteit?

Biseksualiteit betekent het hebben van seksuele gevoelens voor beide geslachten. Er zijn veel jongeren die zich niet biseksueel noemen, maar zich wel aangetrokken voelen tot mannen én vrouwen, seks met ze hebben en relaties aangaan met beide geslachten. Veel mensen voelen zich op z’n minst een beetje aangetrokken tot beide geslachten. Toch blijft biseksualiteit vaker onzichtbaar, onder andere door negatieve vooroordelen over biseksualiteit. Bijvoorbeeld dat biseksuelen niet kunnen kiezen of dat biseksualiteit iets tijdelijks zou zijn. 

Coming-out?

Coming-out betekent dat een homoseksuele, lesbische of biseksuele jongere anderen vertelt dat hij of zij zich aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht of tot beide geslachten. Dit wordt ook wel ‘uit de kast komen’ genoemd. Niet iedereen vindt coming-out nodig. Als de omgeving heel negatief is over homo- en biseksualiteit is een coming-out extra moeilijk, soms niet mogelijk. Het belangrijkste is dat iemand het vertelt op het moment dat hij/zij er klaar voor is, in het eigen tempo en op plekken waar hij/zij open wil zijn. En op een manier die bij de persoon en zijn of haar omgeving past. Sommige jongeren kiezen er bewust voor later ‘uit de kast te komen’, bijvoorbeeld als ze van school gaan of naar een andere stad verhuizen.

Het woord coming-out doet vermoeden dat het eenmalig is: als je het eenmaal verteld hebt, dan ben je er klaar mee. Dat is niet zo. Bij iedere nieuwe ontmoeting, opleiding, verhuizing besluiten homo’s, lesbiennes en biseksuelen opnieuw of ze het wel of niet vertellen. Omdat heteroseksualiteit (een man die valt op vrouwen en andersom) vanzelfsprekend gevonden wordt, kennen hetero’s geen coming-out. 

Vinden jongeren het lastig om uit de kast te komen?

Bijna driekwart van de jongeren zegt het geen probleem te vinden om aan iemand te vertellen dat hij of zij homo, lesbisch of biseksueel is. Ook geven zij een eerlijk antwoord als andere mensen er naar vragen. De meeste homoseksuele en biseksuele jongeren hebben het moeilijker met de twijfel om niet geaccepteerd te worden dan met hun homoseksuele gevoelens. Zeker als in hun omgeving het woord ‘homo’ vaak als scheldwoord wordt gebruikt. Vaak missen jongeren positieve voorbeelden. Ook geeft het veel onzekerheid. Veel jongeren krijgen geen begeleiding als het gaat om hun homo-, biseksueel en lesbisch-zijn. Daarom duurt de coming-out vaak enkele jaren. De drempel om hulp te zoeken is vaak hoog en ouders weten er vaak lange tijd niets van af. 

Is voor jouw de drempel ook hoog? Wat kun je doen?

  • Het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Het is meestal fijn om met je ouders te praten over je gevoelens. Dat geldt voor allerlei gevoelens, dus ook voor je homoseksuele, lesbische of biseksuele gevoelens. 
  • Is er iemand anders in je omgeving die je kan vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Een vriend(in), familielid of docent? 
  • Je kunt je vragen of problemen ook anoniem en online bespreken met een hulpverlener van vrijfijn.nl. Meld je aan door de online vragenlijst in te vullen. Of je kunt ook naar een spreekuur van Sense gaan bij jou in de buurt.‚Äč

Seksuele gezondheid?

Zijn er verschillen in seksuele gezondheid tussen homo-, hetero- en biseksuele jongeren?

Er zijn nauwelijks verschillen tussen homo-, hetero- en biseksuele jongeren als het gaat om condoomgebruik bij een nieuwe partner. Wat betreft consequent condoomgebruik doen homomannen het beter dan heteromannen. Homo- en biseksuele jongeren hebben zich aanzienlijk vaker laten testen op soa’s (inclusief hiv) dan hetero jongeren. Ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag komt aanzienlijk vaker voor bij homoseksuele mannen en biseksuele vrouwen dan bij heteroseksuele mannen en vrouwen. 

Met welke seksuele problemen kunnen homoseksuele, lesbische of biseksuele jongeren te maken krijgen?

Mannen en vrouwen hebben verschillende seksuele problemen. Homoseksuele en bisekesuele jongeren kunnen in grote lijnen dezelfde problemen bij het vrijen hebben als heteroseksuele jongeren. Er zijn op dit gebied waarschijnlijk meer overeenkomsten dan verschillen. Wat wel vaker voor kan komen bij homo- en biseksuele mannen is pijn bij anale seks